2022-03-09 13:23:50• hírek • Bede Emőke

Munkát vállalhatnak Romániában az ukrajnai menekültek

Az Ukrajnában zajló fegyveres harcok okán a munkaügyi minisztérium egy sor olyan döntést hozott, mellyel megkönnyítik az ukrán állampolgárok számára, hogy Romániában belépjenek a munkaerőpiacra – tájékoztatta híroldalunkat a Szatmár Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség.

Mint írják, azon személyek, akik Romániába érkezve nem igénylik a menekültstátust, a 2014/25-ös kormányhatározat által előírt munkavállalási engedély hiányában is alkalmazhatóak. Abban az esetben, ha a háború sújtotta térségből érkezők nem tudják felmutatni a munkavállaláshoz szükséges szakképzettséget vagy korábbi tapasztalatokat bizonyító dokumentumokat, elegendő egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot tenni. Ebben a kitöltő vállalja, hogy minden szakmai feltételnek és elvárt tapasztalatnak eleget tesz, és nincs olyan bűntetőjogi előélete, mely miatt ne tölthetné be az adott állást.


Amennyiben pedig az illető regisztrál a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél, részt vehet mindazon ingyenesen elérhető támogató intézkedésekben, amelyekkel az AJOFM az álláskeresőket igyekszik segíteni, pl. szakmai tanácsadás, munkaközvetítés belföldre vagy az unió más országaiba, továbbképzés, stb.


Annak érdekében, hogy ezek az információk az ide érkező menekültekhez is eljussanak, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség egy szórólapot állított össze, melyen román, angol és ukrán nyelven is megtalálhatók a legfontosabb tudnivalók. Mi több, a nyomtatványra került egy QR-kód is, melyet beszkennelve az AJOFM-mel való kapcsolatfelvételi lehetőségekről értesülhetnek az ukrán állampolgárok.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: